לאילו שירותים פארא רפואיים זכאים ילדים בעלי מוגבלויות?

סל הבריאות מממן טיפולים רפואיים מסוגים שונים, ובין היתר גם טיפולים פארא רפואיים לילדים שסובלים מלקויות רפואיות. לאילו שירותים פארא רפואיים זכאים ילדים בעלי מוגבלויות?הטיפולים הפארא רפואיים ניתנים בקופת החולים בנוסף לטיפולים שמקבלים הילדים במסגרות החינוכיות. במקרה של המתנה ארוכה ניתן לבצע את הטיפולים באופן פרטי ולקבל החזרים מסוימים.

מהם בעצם טיפולים פארא רפואיים?

מדובר בטיפולים משלימים ובין היתר:

  • פיזיותרפיה לאבחון ושיקום תנועה, שיפור היכולת התפקודית, וטיפול בבעיות יציבה והתפתחות;
  • טיפולים פסיכולוגיים;
  • ריפוי בעיסוק לשיפור התפקוד הגופני והקוגניטיבי;
  • קלינאות תקשורת לאבחון ושיקום לקויות בדיבור, קריאה וכתיבה;
  • פגישות עם עובדת סוציאלית ועם דיאטנית קלינית;
    ועוד

טיפולים אילו יכולים לסייע מאוד לילדים בעלי מוגבלויות להתמודד עם המוגבלות הרפואית ממנה הם סובלים ולהקל עליה, והם מומלצים על ידי הרופאים המטפלים. טיפולים אילו ניתנים על ידי צוותים רפואיים מומחים, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, וכולי.

מי זכאי לטיפול:

כאשר ילד סובל מנכות התפתחותית הוא זכאי לטיפולים רפואיים ללא הגבלה;

ילדים עד גיל 9 יקבלו אבחון וטיפולים. אם אין נכות התפתחותית, האבחון יכול להיות גם במסגרות חיצוניות לאילו של משרד הבריאות;

ילדים אשר סובלים מנכות שנגרמה ממחלה, או מפגיעה במערכת העצבים המרכזית, או ממחלה שפוגעת בשרירים, יקבלו טיפולים פארא רפואיים ללא הגבלה עד הגיעם לגיל 18;

חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע כי ילדים אוטיסטים עד גיל 18 יקבלו מספר טיפולים שבועיים פארא רפואיים בקופת החולים במהלך כל השנה. הטיפולים כרוכים בהשתתפות עצמית;

ילדים אשר סובלים מהפרעות קשב וריכוז זכאים לטיפולים פארא רפואיים;

אבחון הילד על ידי רופאים מקצועיים חיצוניים

כאשר ילד סובל מבעיה התפתחותית הוא יאובחן במכון של משרד הבריאות. כאשר עולה חשד לעיכוב בהתפתחות אצל ילד עד גיל 4, ניתן גם להיעזר באבחון ברופאים מקצועיים שנמצאים מחוץ למכון של משרד הבריאות באמצעות הפניה מתאימה.

יש מגבלה על כמות הטיפולים

אם לא מדובר בהפרעה התפתחותית ולא באוטיזם, מספר הטיפולים שינתנו לפי הגיל והמצב הפיזי והתפקודי יהיו מוגבלים במספרם, ועל פי שיקול דעת רופא קופת החולים.

כיצד ממשים את הזכות לטיפולים?

מימוש הזכות מתחיל באבחון על ידי מטפל מקצועי. ההפניה לטיפול תהיה על פי אישור של מומחה בנוירולוגיה או מומחה בהתפתחות ילדים. הטיפולים יינתנו במכונים של קופות החולים כאשר ניתן לבחור גם במטפל שהקופה קשורה איתו, והם יכללו גם הדרכות להורים. כמו כן ניתן לקבל טיפולים על ידי צוות מקצועי בהשתתפות עצמית. פטור מהשתתפות עצמית יינתן לילדים מתחת לגיל 3, או לילדים שהם בעלי נכות התפתחותית, או מי שמקבל גמלת הבטחת הכנסה.

המתנה לטיפולים פארא רפואיים

ההמתנה לטיפול תהיה לא יותר מ- 3 חודשים ממתן ההפניה, כאשר ניתנת עדיפות בתור לילד שסובל מהפרעה התפתחותית והוא זקוק להתערבות טיפולים מהירה ולתינוקות שנולדו מתחת למשקל מסויים.

על שירותים פארא רפואיים פרטיים

כאשר על הילד להמתין תקופה ארוכה מ- 3 חודשים כדי לקבל תור לטיפולים בקופת החולים, אפשר לפנות לשירותים פרטיים המוכרים על ידי משרד הבריאות. במקרה כזה מקבלים החזר כספי חלקי. המטפל הפרטי צריך להיות רשום ברשימת המטפלים של קופת החולים. במקרה של טיפול בילודים שיש להם סיכון לליקוי התפתחותי, ההמתנה להערכה ההתפתחותית לא תארך משבועיים.

טיפולים פארא רפואיים במסגרת מעון שיקומי

מי שנמצא במעון יום שיקומי יקבלו טיפולים פארא רפואיים במעון. ילדים שנמצאים במסגרת של חינוך מיוחד יקבלו טיפולים במסגרת זו. הטיפולים הללו במעון השיקומי לא יבואו במקום טיפולים שהם זכאים לקבל בקופת החולים על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

אפשר להגיש תלונה בפני נציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאות במידה וקופת החולים מסרבת למתן טיפולים פארא רפואיים. תביעות נגד קופת החולים יתנהלו בבית הדין האזורי לעבודה.

דילוג לתוכן