תסמונת אספרגר היא תסמונת התפתחותית הקיימת כחלק מ"הרצף האוטיסטי", אשר מופיעה במרבית המקרים בבנים. בניגוד לאוטיזם, אשר במרבית המקרים ניתן לאבחון כבר מגיל שנתיים, תסמונת אספרגר מופיעה לרוב בסביבות הגילאים 6-7, כאשר עד אז התפתחותו של הילד נראית כתקינה.
בניגוד לאוטיזם, הילדים הסובלים מתסמונת אספרגר במרבית המקרים אינם מתקשים ברכישת שפה, והתפתחותם הקוגניטיבית מאופיינת כתקינה. אך הסובלים מהתסמונת מתקשים לפענח מצבים חברתיים, ומתקשים לקרוא הבעות פנים. בנוסף, הם נוטים להיצמד לביצוע "מטלות טקסיות" וריטואליות שונות, החוזרות על עצמן באופן מתמשך וחריג.
מטבע הדברים, ההתמודדות עם תסמונת אספרגר אינה דבר קל, ומקשה במידה ניכרת על התנהלותו השוטפת של הילד במסגרת מפגשים חברתיים שונים. כתוצאה מכך, הילד עשוי למצוא עצמו בבידוד חברתי, מה שישליך על התפתחותו החברתית התקינה, וכן על איכות חייו בעתיד.
הזכויות המוענקות לילדים הלוקים באספרגר
בדומה לזכויות הנקבעות לסובלים מאוטיזם, גם ילדים הסובלים מאספרגר זכאים ליהנות מסיוע ממשלתי, הנועד להקל על חייהם ועל השתלבותם התקינה בחברה. כדי למצות את הזכויות, הורי הילד צריכים להתייצב עימו בפני ועדה רפואית מיוחדת הפועלת מטעם המוסד לביטוח לאומי, וזאת לצורך בחינת מצבו הרפואי העכשווי, ולשם גיבוש סל סיוע מתאים עבורו.
אם ממצאי הבדיקה מורים כי כתוצאה מהתסמונת הילד חווה קשיים ניכרים במהלך חיי היום יום, ייתכן כי הוריו יהיו זכאים ליהנות מקצבה מיוחדת, המוכרת בשם "קצבת ילד נכה". קצבה זו מיועדת לילדים מגיל שלושה חודשים ועד הגיעם לגיל 18, כאשר מרגע זה הקצבה מוחלפת בקצבת נכות כללית, המשולמת ישירות לסובל מהתסמונת, ככל שנמצא כשיר לכך.
נוסף לקצבה, ובמידה והוועדה הרפואית קבעה כי בשל התסמונת הילד זכאי לקצבת ילד נכה, הרי שהדבר מעניק היתר לשכור את שירותיו של עובד זר, אשר ילווה את הילד באופן שוטף במהלך לימודיו בגן או בבית הספר, ובמידת הצורך גם בביתו.
לצורך מימוש הזכות, על הוריו של הילד לפנות למשרד התעשייה המסחר והתעסוקה לצורך קבלת ההיתר, ולאחר מכן יש באפשרותם ליצור קשר עם חברת כוח אדם העוסקת בייבוא עובדים זרים, ולבקש ויזת כניסה לישראל עבור העובד.
זכויות נוספות
ילד הסובל מתסמונת אספרגר, וכן הוריו, זכאים ליהנות משורה של הטבות נוספות, אשר נועדו להקל על הילד את ההתמודדות עם התסמונת. בין היתר, הורים לילד הסובל מתסמונת אספרגר המחזיקים בבעלותם רכב אישי, זכאים לקבלת תו נכה, המאפשר חנייה חופשית ברחבי העיר, וכן להנחה באגרת הרישוי על הרכב. כמו כן, ילד הסובל מאספרגר, כמו גם מלוויו, זכאים להנחות שונות בתחבורה הציבורית העירונית והבין-עירונית.
הורים לילד שאובחן כאוטיסט, לרבות תסמונת אספרגר, זכאים לשתי נקודות זכות מטעם מס הכנסה, כמו גם מהנחה חודשית בתשלום הארנונה. בנוסף, קיימות הנחות נוספות המוענקות מטעם העירייה או הרשות המקומית, ובין היתר בגין היטלי חובה שונים המוטלים על כלל התושבים המתגוררים ביישוב.
חשוב לזכור, כי הזכויות השונות להן זכאי ילד הסובל מאספרגר, וכן הוריו, מתעדכנות באופן קבוע, וכמעט מדי יום ביומו. לכן חשוב תחילה לפנות למוסד לביטוח לאומי לצורך בירור מלוא הזכויות הניתנות לילדים הסובלים מאספרגר, וכן להוריהם, וזאת על מנת לסייע לילד, ולו במעט, להתמודד מול הקשיים השונים הנובעים במישרין מהתסמונת.